Wat begon met snelle snapshots plaatsen op Instagram, gemaakt met een telefoon en waar je helemaal los ging op de meest zware filters, hebben de Instagram profielen gelukkig plaatsgemaakt voor wat meer professionaliteit. Dagelijks plaats ik foto’s op Instagram en dat heeft er zeker toe geleid dat er mooie dingen op mijn pad zijn gekomen. Ik merk namelijk dat Instagram tegenwoordig best wel eens als een portfolio gezien kan worden door merken en bedrijven. En met een sprekende grid, zoals het foto overzicht ook wel wordt genoemd, blijf je bij mensen sneller hangen. Maar hoe zorg je nou voor een mooi geheel op Instagram en hoe maak ik mijn foto’s? Deze tips wil je weten bij het plaatsen van foto’s op Instagram!

Het begint bij de 3 basisregels

Ikzelf hanteer 3 basisregels bij het maken en plaatsen van een foto op Instagram.

Compositie

Ik let er bij het maken van de foto altijd op dat het onderwerp niet exact in het midden staat. Ik gebruik hier een lijnen techniek voor die de foto in 9 vakken opdeelt. In onderstaande foto is de stoel het hoofdonderwerp van de foto. Zoals je ziet plaats ik de stoel op of in de kruising van de lijnen. Hierdoor is het beeld al interessanter voor het oog, dan als de stoel in het middelste vlak gecentreerd was.

Nog een belangrijk regel die ik toepas bij de compositie van de foto, is dat de lijnen in de foto recht zijn. Denk bijvoorbeeld aan een muur. Door de muur mooi verticaal recht te laten lopen is de foto al een heel stuk rustiger, en staat dit ook veel mooier in de feed. Let er dus altijd op dat de horizon en/of de verticale lijn in de foto recht is. 

Filter

Waar ik bij mijn feed heel erg op let, is dat de foto’s allemaal een beetje bij elkaar passen. Daarvoor hoef je niet heel de tijd dezelfde soort foto te maken, maar let ik vooral op het kleurgebruik. Sinds 3 jaar gebruik ik Lightroom, en dat heeft het bewerken van foto’s zo veel makkelijker en leuker gemaakt. Met standaard filters in apps kun je vaak niet veel corrigeren, terwijl je in Lightroom elke kleur in de foto erg of minimaal kan aanpassen. Zo zorg ik dat ik de kleur oranje altijd in dezelfde warme toon laat terugkomen, al is de kleur in het echt bijvoorbeeld veel feller. Door deze kleur te corrigeren naar de terugkerende kleur in mijn grid past de foto gelijk al een stuk beter bij het geheel. Zo gebruik ik ook bijna nooit dezelfde filter, maar pas ik de filter op elke foto aan, omdat iedere foto anders is.

Afwisseling

Het plaatsen van een foto doe ik bijna nooit in het moment zelf. Dat komt omdat ik altijd een soort puzzel maak van de indeling van mijn grid. Hiervoor gebruik ik apps, waarbij je kunt zien hoe je feed er met de ingeplande foto’s uit gaat zien, en kan je de foto’s verschuiven als je wilt. De app die ik hiervoor gebruik heet UNUM.

Waar ik op let bij de indeling van mijn grid?

Ik plaats nooit dezelfde fotoserie naast elkaar. Ik zorg dat er altijd minimaal 1 ander soort foto tussenzit, zoals je in de afbeelding hierboven kunt zien met de foto’s van de tuin. Plaats ik een foto van mijzelf, dan zorg ik ook altijd dat deze soort foto’s niet naast elkaar geplaatst worden. Natuurlijk is dat anders als je outfits post o.i.d.

Ook zorg ik er altijd voor dat dezelfde lijnen, blokken en kleuren niet naast elkaar of direct boven elkaar staan. Zo zie je bijvoorbeeld mijn jas links bovenin de foto. Deze heb ik bewust schuin boven de foto van mij met de kat geplaatst. Deze foto’s zijn beide redelijk licht en hebben een opvallend lang kleurvlak. 

Nu heb ik een beetje in een notendop mijn tips voor het plaatsen van foto’s op Instagram gedeeld. Wil je nog een stapje verder gaan in het professionaliseren van je Instagram feed, kijk dan eens naar een echte camera in plaats van je telefoon. 

Van telefoon naar camera

Ikzelf plaats bijna nooit foto’s die gemaakt zijn met de telefoon. Natuurlijk stories wel, maar de foto’s die in de feed verschijnen niet. Met een camera kun je namelijk net wat meer met de nabewerking van foto’s dan met de kwaliteit van foto’s op je telefoon.

Ikzelf gebruik 2 soorten camera’s, een goede budget variant die erg handzaam is en een uitgebreidere camera voor klussen waarbij ik ingehuurd wordt als fotograaf.

Voor dagelijks en makkelijk gebruik heb ik de Canon EOS M6. Hierbij gebruik ik een groothoeklens voor overzichtsfoto’s van mijn interieur, een normale standaard lens en af en toe een 50 mm lens voor portrait- en productfotografie. Mocht je ook eens willen kijken naar het gebruik van andere lenzen, kijk dan eens naar bijvoorbeeld een Canon RF lens of een Nikon Z voor de professionele camera’s.

Dankzij Instagram heb ik al veel fotografie opdrachten mogen doen, zoals foodfotografie voor een sterrenchef en productfotografie voor een plantenwebshop. Hierdoor heb ik besloten om te investeren in een goede camera, en dat is de Fujifilm X-T4 geworden. Deze heb ik nu een week, en ben ik nog aan het uitproberen. Als je het leuk vindt kan ik daar in een andere blog zeker een keer dieper op in gaan. 

Nou het is een heel verhaal geworden, maar ik hoop dat je met deze tips voor het plaatsen van foto’s op Instagram aan de slag kunt, om je Instagram naar een hoger niveau te tillen. Laat mij zeker even weten als je aan de slag gaat, en stel gerust een vraag als je er niet uitkomt.

Bekijk ook deze blog over mijn YouTube video

  • Deze blog bevat links vanuit een samenwerking met Blogbrains

RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT