Tuininspiratie: De keuze van een schutting.

Nu wij ons hier thuis de afgelopen maand helemaal hebben ondergedompeld in alles voor de tuin, lijkt het mij wel leuk om zo nu en dan ook wat tuinonderwerpen extra uit te lichten. Zo denk ik dat er over schuttingen nog best wel wat meer verteld kan worden waar jullie wat aan kunnen hebben. Want wat komt er bijvoorbeeld allemaal bij de keuze van een schutting kijken?

Het grootste deel van de woningbezitters heeft tegenwoordig een tuin die aan meerdere kanten grenst aan de tuin van een buur. Gezellig die tuinen zo in een rijtje, maar een beetje privacy kan ook geen kwaad. En dan kom je dus op een punt waarbij je misschien wel samen met de buren moet gaan kijken naar een passende schutting. Maar waar baseer je je keuze op en waar dien je op te letten bij de aanschaf van een schutting?

Verschillende stijlen

Een schutting is vaak een opvallend element in de tuin, en dus ook erg sfeerbepalend. Ga je op zoek naar een schutting, zorg dan dat je al goed de sfeer en uitstraling van de tuin hebt bepaald. 

Landelijke tuin:

Wil je het landelijke gevoel in de tuin overbrengen, werk dan met met houten schuttingen waar bijvoorbeeld ook planten in kunnen groeien. Houten schuttingen geven een warme en levendige sfeer aan je tuin. Ga dan ook zeker niet voor een te strakke look van de schutting, want dat kan kil overkomen. 

Moderne tuin:

Wil je voor een strak luxe design gaan, dan is het lijnenspel in de tuin heel belangrijk. Strakke lijnen zorgen voor een rustige minimalistische uitstraling, en is dus zeker iets om rekening mee te houden bij de keuze van een schutting. Schuttingen die mooi bij deze sfeer passen zijn bijvoorbeeld exclusieve schuttingen, met een uniek planken patroon of schuttingen in de kleur zwart.

Mediterrane/Ibiza sfeer:

Op dit moment is de Ibiza stijl en de mediterrane sfeer in de tuin erg populair. Deze tuinsferen kenmerken zich door lichte en warme aardetint kleuren. Een schutting van hout in combinatie met een mooie betonnen onderplaat en paal geven de tuin een natuurlijk modern warme uitstraling.

Welk doel heeft de schutting?

Een schutting kan als doel hebben om huisdieren of kinderen in de tuin te houden. Hierbij maakt de stijl van de schutting dan minder uit, maar wat wel belangrijk is, is hoe de planken van de schutting zijn bevestigd. Neem je bijvoorbeeld een schutting met horizontale planken, dan kan hier makkelijk een kat of kind in klimmen, en dat is nou juist net niet wat je wilt bereiken met de omheining van de tuin. 

Ook de afstand van de planken is belangrijk. Overlappen de twee kanten van de planken elkaar een beetje dan heb je minder doorkijk in de tuin, dan dat beide kanten van de schutting lijnrecht om en om zijn bevestigd. Hierbij heb je een grotere kier als je vanaf de zijkant door de schutting kijkt. Kies dus voor planken die dichter op elkaar zijn gemonteerd, als je meer privacy wilt.

Plaatsing van de schutting

Ga je een schutting plaatsen, dan zijn er een aantal punten waar je rekening mee moet houden:

  • Zoek goed uit waar de erfgrens precies ligt. 
  • Mocht je sierbestrating hebben liggen in de tuin, verwijder dit dan tot minimaal 30 cm van waar de schutting moet komen.
  • Zorg dat er in de grond geen wortels of stenen meer liggen. 

Ben jij ook bezig met je tuin en vind je het handig als ik bepaalde onderwerpen nog eens extra toelicht? Laat dan zeker in de reactie weten welk onderwerp jij graag terug zou willen zien in een blog.

Ben je benieuwd naar onze plannen voor de tuin, lees dan even deze blog.

  • Deze blog is een samenwerking met Gras en Groen Schuttingen

RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT