Waarom gordijnen een toevoeging zijn aan je interieur

Wij wonen nu zo ongeveer 5 jaar in ons huis, en al die tijd hebben wij het kopen van gordijnen uitgesteld.
Schandalig! Want gordijnen zijn echt een enorme toevoeging aan je interieur en woongenot. In deze blog zal ik onze belangrijkste redenen delen waarom wij voor gordijnen zijn gegaan en wat voor voordelen dit met zich meebracht. Ook geef ik je een kijkje in hoe wij tot de perfecte gordijnen zijn gekomen, dus lees gezellig mee.

Hoe bepaal je wat voor soort gordijnen je nodig hebt?

Gordijnen bestaan er in 3 soorten, vitrage, lichtdoorlatende en verduisterende.
Wil je dat de inkijk naar binnen wat wordt verminderd, maar wil je zelf nog wel een beetje naar buiten kunnen kijken, dan kom je vaak uit op een vitrage gordijn. Deze worden ook vaak gebruikt al extra gordijn achter een lichtdoorlatend of verduisterend gordijn.

Wil je wel dat het zicht wordt afgeschermd, maar wil je een deel van het licht bewaren en houd je van een luchtig geheel, dan zijn lichtdoorlatende gordijnen, ook wel overgordijnen een goede keus. Deze bestaan uit een luchtige stof en hebben verschillende weeftechnieken, wat de lichtdoorlatendheid bepaalt.

Toch liever een kamer die helemaal donker is als je de gordijnen sluit, bijvoorbeeld in de slaapkamer. Dan kom je uit op verduisterende gordijnen, vaak gemaakt van een dikke stof, zoals een velvet afwerking of een dicht geweven katoen.

Inmeetservice van Topjaloezieën

Om wat hulp te krijgen bij de beslissing voor het juiste gordijn, is er iemand van Topjaloezieën bij ons langs geweest.
Met een koffer vol stofstalen, hebben wij thuis op de plekken waar gordijnen moesten komen een keus over de kleur en de stof kunnen maken. Daarnaast zijn de maten van het raam direct opgemeten. Dit vond ik erg fijn, want je zal het zelf maar verkeerd doen bij het bestellen. Daarbij werd ook gelijk advies gegeven over de ophanging en vouw die we in het gordijn willen.

De keuze voor gordijnen

Met een goed advies over het soort gordijn, zijn wij op een geschikte stof uitgekomen. Wij zijn gegaan voor overgordijnen in de beige kleur Elara 09, zodat het luchtig blijft, en de kleine woonkamer niet te donker gaat aanvoelen. Wel zijn we uitgekomen op een wat dikkere stof, maar door de weefvorm van de stof laat het toch nog wat licht door.

De reden dat wij gordijnen in de huiskamer wilden, was omdat wij met de huiskamer voor aan de straat zitten, op een T-splitsing. De lampen van de auto’s die de straat in komen rijden schijnen hierdoor bij ons naar binnen. Daarnaast loopt er een weg en een voetpad voor ons huis, en bij alles wat er langskomt ben je toch even afgeleid. Gordijnen zorgen in dit geval dus voor meer rust en privacy.

Ook heeft de huiskamer een groot raam, waar veel wind op staat. Meestal is dit geen probleem, maar met storm en de wat koudere dagen, blijkt de zithoek bij het raam toch wat aan de koude kant. Door voor dikkere gordijnen te kiezen zorg je dat de kou wordt tegengehouden. Maar andersom werkt het ook. Met het raam op het zuiden, hebben we nu de dagen wat warmer worden, al zeker gemerkt dat als je de gordijnen dicht hebt, er flink wat warmte buiten blijft.

Daarnaast zorgen de gordijnen ook voor een betere akoestiek in huis. Wij hadden dus genoeg redenen om over te gaan op het aanschaffen van gordijnen.

Montage

Na een paar weken waren onze bestelde gordijnen klaar. Vanuit Topjaloezieën hebben wij een monteur laten komen om de gordijnen te bevestigen. Dat scheelt ons veel werk en weten we ook gelijk dat alles goed hangt. Het monteren ging erg vlot en de ruimte is schoon en verpakkingsvrij achtergelaten. Erg fijn!

Het resultaat

Wij zijn enorm blij met het resultaat! Het hebben van gordijnen is ons boven verwachting goed bevallen. We hebben lang getwijfeld, omdat onze woning zo klein is en we bang waren dat het te krap en klein zou gaan ogen. Maar het tegenovergestelde is waar. Het voelt enorm gezellig en aangekleed aan en het heeft veel voordelen voor ons. Nu vraag je je natuurlijk af hoe het resultaat is geworden, dus hier een before en after!

Before

After

Deze blog is in samenwerking met Topjaloezieën.nl

Bekijk hier meer blogs!

RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT