Ben jij toe aan een volgende stap en aan het rondkijken voor je eerste koopwoning? Dan kan ik mij voorstellen dat je dit een spannende uitdaging vindt. Het proces van je eerste huis kopen kan de nodige vragen bij je oproepen, en als je het een expert vraagt krijg je termen in dure vakjargon tot je, waarna de vraagtekens alleen nog maar groter worden. Wij wonen op dit moment al 5 jaar in onze eerste koopwoning, en om je een hoop stress en uitzoekwerk te besparen, deel ik wat punten met je, die je wilt weten bij het kopen van je eerste huis. Zo kan jij hopelijk wat meer gaan genieten van dit proces, dan onze 3 maanden van spanning en stress.
Je eerste huis kopen
Het belangrijkste is om te beginnen met het berekenen van wat je aan hypotheek kunt krijgen. Dit bedrag hoeft niet vast te staan, maar geeft je wel een goede richtlijn in welke prijscategorie je kan gaan zoeken.
Daarnaast is het belangrijk dat je je wensen goed filtert. Over het hele land staan mooie huizen te koop, dus als je je wensen goed op een rijtje hebt staan, kun je gerichter zoeken, en voorkom je teleurstelling bij het bezichtigen van een huis. Heb je een leuke woning op het oog, dan kun je contact opnemen met de makelaar en een bezichtiging inplannen.
Waar moet je op letten tijdens je eerste bezichtiging
Tijdens de eerste bezichtiging let je vooral op wat voor gevoel je krijgt bij de omgeving en het huis. Koop je een nieuwbouwwoning, dan is dit proces natuurlijk anders, en heb je verschillende bijeenkomsten over het project. In dit geval ga ik mij dus richten op de koop van bestaande woningen, omdat hier vaak wat meer addertjes onder het gras kunnen zitten.
Vocht en schimmel
Let bij de eerste bezichtiging goed op vochtige plekken op de muur, plafond en zelfs op de vloer. Dit kan duiden op lekkages of optrekkend vocht. Dit hoeft geen deal-breaker te zijn, maar is wel belangrijk om rekening mee te houden.
Isolatie
Is het huis goed geïsoleerd? Denk hierbij aan dubbelglas en spouwmuurisolatie. Deze punten kan je natuurlijk tijdens de verhuizing aanpassen, maar is goed om rekening mee te houden. Als een huis slecht geïsoleerd is betekent dat namelijk ook hogere stookkosten.
Constructie
Waar wij bij het bezichtigen van het huis goed naar hebben gekeken was de vloerconstructie. Is deze van hout of beton? Hout hoeft geen probleem te zijn, maar heeft als nadelig effect dat je vaak beweging op verschillende verdiepingen goed kan horen. Vaak in oudere woningen is dit het geval.
Ben je enthousiast na de eerste keer zien van het huis en zit je na te denken om een bod op het huis te gaan doen, dan is het vaak aan te raden om het huis nog een keer te bezichtigen met iemand die verstand heeft van constructiebouw. Met deze persoon kan je gaan kijken of het huis wel echt in goede staat is en hij kan je adviseren over wat je nog moet aanpakken voor je de woning betrekt. Laat goed controleren op beton- en houtrot, isolatie, de oorzaak van eventuele vochtplekken en welke muren draagmuren zijn. Is dit allemaal in orde, dan kan je met een geruster hart een bod op de woning doen, en is de kans kleiner dat je onverwachte dingen tegenkomt bij het eerste huis kopen.
Ik heb een bod gedaan, wat nu?
Dit is altijd een spannend proces. Vooral in deze tijden is de kans groot dat je wordt overboden door andere geïnteresseerden. Laat je niet meeslepen in het verlangen naar het huis, maar blijf realistisch met het bedrag wat je in dit huis wilt investeren. Het is pas je eerste huis, en doorstromen is makkelijker, dan je huis onder water zien staan en het onder de vraagprijs later te moeten verkopen. Het eerste huis kopen noemen ze vaak niks voor niks een starterswoning.
Financiering
Is je bod geaccepteerd, dan komt de stap naar de bank. Natuurlijk kun je bij je eigen bank een hypotheek aanvragen, maar er zijn meerdere banken die jou een hypotheek kunnen bieden tegen verschillende rentes. Natuurlijk is het aantrekkelijk om te kijken waar je de laagste hypotheekrente kunt krijgen.
Verschillende soorten hypotheekvormen
Bij het afsluiten van een hypotheek kun je vaak kiezen tussen drie verschillende hypotheekvormen.
Aflossingsvrij, annuïteit en lineair. Annuïteit is de meest populaire vorm op dit moment, omdat daar de laagste rente voor wordt aangeboden. Wij zelf hebben deze vorm van aflossen ook.
Vastzetten van je hypotheek
Je kan de rente van de hypotheek voor verschillende tijden vastzetten. Op dit moment is de rente zeer laag en dus erg interessant om voor langere tijd vast te zetten. Waar eerst de hypotheek vaak voor 10 jaar werd vastgezet, zetten veel mensen momenteel hun hypotheekrente 20 jaar vast of langer.
Heb je een geschikte hypotheekverstrekker gevonden, dan moet je zorgen dat je alle papieren op orde hebt om de hypotheek te kunnen aanvragen. Denk aan contracten, leningen, jaaropgaven etc.
En als dat allemaal goed is gekeurd, kan je met een gerust hart je eerste huis kopen!
Ben jij aan het rondkijken voor je eerste huis, of hoe heb jij je eerste koop ervaren? Laat het zeker weten in de reacties en wie weet kunnen we nog wat van elkaar leren.
Wil je meer blogs lezen over wonen kijk dan zeker even verder tussen mijn blogs.