Exterieur: Wat doet gevelbekleding voor de woning?

We zijn veel bezig met de binnenkant van onze woning, het interieur. Binnen willen we de sfeer proeven die bij ons past. Maar laten we ook zeker buiten niet vergeten, het exterieur. De buitenkant van een woning is namelijk ook heel bepalend voor de sfeer en het karakter van het huis. Met welk gevoel wil jij een woning binnenstappen? Het lijkt mij daarom leuk om ook eens wat meer te vertellen over het exterieur, en ons specifiek te richten op gevelbekleding.

Gevelbekleding is namelijk erg bepalend voor de sfeer in de straat, het straatbeeld. Iets waar jij denk ik zelf ook wel op let als je een huis gaat bezichtigen. Omdat de gevel zo bepalend is voor het gevoel dat de woning en de straat op jou overbrengt, is het belangrijk om goed te bepalen welke uitstraling je de woning wilt laten overbrengen. Of je nu een nieuwbouwwoning hebt of al een bestaande woning, met gevelbekleding kan je de woning ook aan de buitenkant helemaal naar jouw smaak maken.

Ga jij voor een moderne strakke uitstraling of wil je juist het oude karakter van de woning benadrukken? Er is een hele hoop mogelijk op het gebied van gevelbekleding.

Gevelbekleding hout

Zo kan je bijvoorbeeld gaan voor gevelbekleding hout. Hout heeft wel wat onderhoud nodig, maar geeft ook een unieke levendige warme sfeer aan het huis. Heb je bijvoorbeeld een strak wit huis, dan zou je voor houten panelen kunnen gaan, wat zorgt voor meer speelsheid en diepte in het aanzicht. Maar hout is ook erg mooi als je juist wilt gaan voor een knusse warme uitstraling, in zo’n geval kies je ervoor om de gevel helemaal van hout te voorzien.

Gevelbekleding kunststof

In kunststof bekleding is nog veel meer mogelijk dan met hout. Hierdoor kan je helemaal gaan voor een eigen karakter en is bijna geen wens te gek. Zo kan je zelf bepalen in welke structuur je de panelen wilt hebben en is er een groot aanbod in kleur. Kunststof gevelbekleding kan een goedkopere keuze zijn, maar let wel altijd goed op de specifieke kenmerken. Ga je voor hoge kwaliteit kunststof, dan heb je jaren plezier van de gevel en brengt het weinig onderhoud met zich mee. Ook blijven de kleuren van de panelen langer mooi en kan zal het materiaal niet gaan “leven”, wat hout wel kan doen.

Heb je zelf al eens overwogen om de buitenkant van je huis aan te pakken? En zo ja, hoe heb je dat gedaan of wat wil je gaan doen?

RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT