DIY Badkamermeubel

Naar aanleiding van een foto van onze badkamer op instagram, deel ik vandaag met jullie een veel aangevraagde blog waarbij je lekker zelf aan de slag kunt gaan.

Dit DIY project laat zien hoe je zelf een badkamermeubel kunt maken,
maar het ontwerp is ook te gebruiken voor een sidetable,
eettafel, bijzettafel of bureau.

Het idee om zelf een badkamermeubel te maken ontstond toen wij twee wastafels wilden in de badkamer, maar alle kant-en-klaar meubelen veel te breed en diep waren voor de ruimte. 

Op maat laten maken was natuurlijk een optie, maar daar hadden wij het budget na 2 jaar verbouwen niet meer voor. Daar kwam bij dat wij nog redelijk wat materiaal over hadden van al het klussen en het toch zonde vonden als we daar niks meer mee zouden doen.

Kortom lekker zelf aan de slag!

* Onderaan de blog vind je een concreet stappenplan,
met linkjes naar de producten

Het bovenblad

Van het toilet hadden wij nog heel wat tegels over. En in eerste instantie wilde ik daar een tuintafelblad van tegelen, maar bij het sorteren van de tegels, kwam het idee dat dit ook erg mooi in de badkamer zou staan. De hele kleurcombinatie vond ikzelf wat druk voor in de badkamer, dus besloot ik alleen de blauw/zwarte tegels eruit te pakken en hier een patroon van te creëren. 

Als je goed kijkt zie je dat het patroon niet helemaal goed aansluit. Er zijn natuurlijk gewoon complete tegelsets te koop, die wel als een patroon gelegd kunnen worden. Ook zie ik dat het assortiment van deze gekleurde tegels is uitgebreid met een neutrale kleur sephia grijs. Echter stoort het patroon mij totaal niet, omdat de kleur wel fijn doorloopt en ach, het scheelde weer in aanschaf.

Vervolgens ben ik naar de bouwmarkt gegaan om een plank te kopen waar ik de tegels op kon bevestigen. 

Zorg ervoor dat als je een plank gaat aanschaffen, hij dik genoeg is om de tegels te kunnen houden. Het zou niet fijn zijn als die doorbuigt. Ook moet je hier straks met schroeven de zijkant aan gaan bevestigen, dus houdt er rekening mee, dat de zijkant van de plank dikker is dan de schroeven die je gaat gebruiken.

Een handige tip voor bij de aanschaf van de plaat hout:
Ik weet niet of dit geldt voor alle bouwmarkten, maar wij hebben er hier eentje zitten die zaagoverblijfselen verkoop. Mensen kopen een plank, laten het daar op maat zagen en vervolgens laten ze het restmateriaal achter in de winkel. Deze bouwmarkt verzamelt dat, en als je geluk hebt, kun je voor een heel zacht prijsje een stuk restmateriaal kopen wat groot genoeg is voor het onderblad.

Om het onderblad op het juiste formaat af te zagen ga je de tegels eerst “proefleggen” op de onderplaat. Als je alleen de afmeting van de tegels zou berekenen en aan de hand daarvan de plaat zou afzagen, zal je merken dat het laatste rijtje tegels een heel stuk over de plank zal hangen. Dit komt omdat je altijd een paar millimeter tussen je tegels hebt zitten voor de voegrand. Ik raad dus aan je tegels op de plaat te leggen, mèt een voegkruisje ertussen. Hierdoor liggen je tegels ook mooi even ver uit elkaar, en weet je gelijk hoeveel onderblad je daadwerkelijk nodig hebt.

Vervolgens teken je dit af en zaag je de plaat op het juiste formaat. Vergeet ook niet de gaten te zagen voor de afvoer(en) van je wastafel(s).

Tegelen

Nu alles klaar is om te tegelen, behandel je eerst de onderplank met een voorstrijk. Dit heb ik aan beide kanten van de plank aangebracht, om te voorkomen dat de plank krom gaat trekken door het vocht en de tegellijm. Laat dit even drogen en daarna kan je met tegellijm aan de slag om de tegels te gaan bevestigen.

Van de zijkant direct tegen de tegels aankijken is niet helemaal wat je wilt, dus haalde wij een lange smalle steigerhouten plank die al in de winkel was voorgezaagd naar 1/4 van de plank. 

Deze planken heb ik behandeld met een coating die waterafstotend is. Je werkt namelijk met echt hout, en bij een badkamermeubel heb je nou eenmaal te maken met veel vocht.

Vervolgens heb ik de plank in verstek gezaagd (een schuine hoek) en langs de zijkant van het onderblad gemonteerd.

Nu kan je met de laatste stap van het bovenblad beginnen, namelijk het voegen van de tegels. Voegen zorgt ervoor dat het water niet tussen de tegels naar het onderblad kan lekken, waardoor het hout zou kunnen worden aangetast.

Als je dat eenmaal hebt gedaan, dan zijn we klaar met het bovenblad en kunnen we van start met de onderkant.

Het onderstel

Voor het onderstel hebben wij steigerbuizen gebruikt.

Je draait het bovenblad voorzichtig om en leg de hoekenverbindingen in elke hoek van het bovenblad (aan de onderkant van het blad, in de hoeken tegen de houten randen). Vervolgens meet je de afstand tussen elke verbinding en zaag je de buis op maat. Hierdoor zal als het goed is het bovenblad precies om de steigerbuisconstructie klemmen, waardoor het blad gelijk stevig ligt en geen kant meer op kan.

Vervolgens bepaal je de hoogte van het meubel. Je zaagt 4 buizen op die hoogte af (de poten) en schuift de koppelingen voor de legplanken om de buizen heen. Deze koppelingen draai je vast op de hoogte dat je de legplanken wilt hebben. Daarna zaag je de horizontale tussenstukken precies op hetzelfde formaat af als je deed bij de constructie tussen het bovenblad.

Als je dit allemaal precies goed afmeet en de buizen op dezelfde hoogte afzaagt, zal de constructie als het goed is recht moeten komen te staan. Zo niet, dan kan je gelukkig nog altijd op de plek van de koppelingen de buizen verstellen en vastzetten met een inbussleutel.

Nu is het tijd om de legplanken ertussen te leggen. Bij ons is het meubel precies 2 steigerplanken diep. Hierdoor hebben wij alleen de hoekjes hoeven in te zagen, zodat de plank om de buizen heen kwamen te zitten en niet meer konden bewegen. 

En dan staat ook het onderstel!

Nu is het een kwestie van het blad erop leggen en eventueel de wastafel aansluiten!

Dit was natuurlijk een heel lang verhaal met allemaal tips en tricks. Om nu gemakkelijk aan de slag te gaan, vind je hieronder een concreet stappenplan.

Concreet Stappenplan:

Houtenblad

Voor het tegelen

Onderstel:

Bovenblad: 

 1. De afmetingen van je meubel bepalen.
 2. Tegels met gebruik van voegkruisjes proef leggen op de houten plaat
 3. Houten plaat aftekenen en afzagen. Vergeet de gaten voor de afvoer niet om ook uit te zagen.
 4. Houten plaat aan alle kanten behandelen met voorstrijk.
 5. Tegellijm aanbrengen op de tegels en de houtplaat. Breng met de lijmkam de lijm in horizontale strepen (strepen van links naar rechts) op de tegels aan, veeg dan de lijm verticaal (van boven naar beneden) op het hout uit. Het patroon van de lijm tussen de tegel en de plaat is dan een soort # als je het goed doet. Gebruik aan iedere kant van de tegel minimaal 2 tegelkruisjes tussen elke tegel.
 6. 24 uur laten drogen.
 7. Tegelkruisjes verwijderen
 8. De houten zijkanten opmeten, op maat zagen en schuren.
 9. Het hout aan alle kanten behandelen met de waterafstotende coating. Wacht met de volgende stap tot het droog is.
 10. De houten zijkant bevestigen met schroeven. Deze bevestig je in de houten onderplaat van de tegels. Vandaar dat de onderplaat ook redelijk dik moet zijn.
 11. De tegels voegen. Zie beschrijving op de voegverpakking.

Onderstel:

 1. Draai het bovenblad op zijn kop. Hierdoor kijk je tegen de randen van de zijkant en de onderkant van de houten plaat aan.
 2. Leg de 4 hoekstukken strak in elke hoek.
 3. Meet de afstand tussen de hoekstukken (plus wat extra centimeters die in de koppeling verdwijnen) en zaag de steigerbuizen op maat af.
 4. Draai de koppelingen vast aan de buizen met een inbussleutel.
 5. Controleer of deze vierkanten constructie goed vastligt tussen de randen van het bovenblad.
 6. Bepaal de hoogte van het meubel en zaag aan de hand daarvan 4 poten uit de steigerbuizen.
 7. Schuif de koppelingen (tussenverbinding) om de poten heen en draai ze met een inbussleutel vast op de hoogte waar jij de legplanken wilt hebben zitten.
 8. Zaag voor de constructie van de legplanken de (horizontale) buizen op hetzelfde formaat af als je bij punt 3 deed.
 9. Bevestig de dopjes onder de poten.
 10. Meet de legplanken af en zaag in de hoeken een vierkant weg, zodat deze om de steigerbuis past, waardoor de plank niet meer kan bewegen.
 11. Zet het onderstel neer op de gewenste plek, en leg het bovenblad erop.

Zo, nu je alle instructies hebt gelezen, ben ik heel benieuwd of je zelf ook aan de slag gaat hiermee?
Mocht je dit DIY project thuis hebben uitgevoerd, dan vind ik het natuurlijk hartstikke leuk als je het resultaat laat zien via bijvoorbeeld Instagram! Tag dan ook even @styledbymarit, zodat ik er een melding van krijg;)

Zijn sommige instructies niet helemaal duidelijk, of heb je een vraag? Laat dit dan ook gerust weten in een reactie onder deze blog. Dan help ik je graag verder!

Heel veel klus en knutsel succes!

Liefs, Marit

RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT