Is een tuinkamer iets voor onze tuin?

In deze blog neem ik je mee in onze zoektocht naar een geschikte tuinkamer voor onze tuin. Ook vertel ik je wat onze wensen zijn, en waar je op moet letten bij de aanschaf van een veranda of een tuinkamer.
Lees je mee?

tuinkamer

De tijd van het jaar is weer aangebroken, waarin we allemaal massaal met onze tuin bezig gaan zijn. Zo ook wij, want dat is wel nodig met de kale grasvlakte die er nu ligt. Na 3 jaar klussen binnenshuis, is het dit jaar tijd geworden om ook eens buitenshuis het nodige aan te pakken. Want op wat gras wat we hebben gezaaid na, staat er helemaal nog niks in de tuin, zelfs geen schuur. 

En hoe leuk is het juist als je tuin een verlengde van je woonkamer kan zijn. Een plek waar je graag je ochtend koffietje drinkt in de opkomende zon, waar je overdag heerlijk kan gaan tuinieren, en ’s avonds gezellig met z’n allen bij elkaar kan komen.

Plannen maken

Als interieurstyliste vind ik het natuurlijk hartstikke leuk om ons idee uit te werken in een moodboard en ons plan te vertalen naar een plattegrond. Ik zal jullie dus kort even meenemen in wat onze plannen zijn. Wij hebben namelijk een redelijke lange tuin waarin wij verschillende zithoeken willen creëren. Zowel open plekjes, zoals een tuintafel lekker in de zon, waar we ’s avonds gezellig kunnen tafelen, als dichte ruimtes, voor de koudere avonden of als het minder weer is. Het liefste dan wel met veel glas, zodat we als we ons daarin terugtrekken nog steeds een mooi uitzicht over de tuin hebben. 

Daar komt bij dat wij veel vanuit huis werken. Deze dichte ruimte zouden we dus ook willen gebruiken als werkplek. 

En omdat deze dichte ruimte de sfeer van de tuin voor een groot deel gaat bepalen, neem ik jullie mee in ons zoekproces naar een tuinkamer. 

plattegrond tuin

Een tuinkamer of veranda?

Zo kwam ik uit bij Verasol. Dit bedrijf is producent in aluminium veranda’s, terrasoverkappingen en tuinkamers. Zij produceren alles zelf en bieden hun producten in Nederland en Duitsland aan. 

Ik kwam er al snel achter dat er een belangrijk verschil zit in de term tuinkamer of veranda.
Een veranda is hetzelfde als een tuinoverkapping, terrasoverkapping en overkapping. Deze ruimte kenmerkt zich door één of meerdere open wanden. Zodra je alle wanden gaat sluiten met bijvoorbeeld:

  • Dichte zijwand met aluminium delen
  • Zijwand bestaande uit glazen schuifwanden
  • Zijwand bestaande uit een kozijn met ramen (kiep & draai), draaideuren en schuifdeuren.

Dan hebben we het over een tuinkamer.

veranda
veranda
tuinkamer
tuinkamer

Belangrijk is dat je een veranda of tuinoverkapping niet gaat vergelijken met een serre. Een serre is een geïsoleerde ruimte, en dat zijn de tuinoverkappingen of tuinkamers niet. Deze kun je wel aangenaam maken door bijvoorbeeld gebruik van heaters.

Zowel de tuinkamer als een veranda kan je vast of losstaand plaatsen in de tuin. In ons geval zouden wij deze dus tegen de schuur aan willen zetten.

Keuzes maken

Uiteindelijk heeft een tuinkamer onze voorkeur, omdat deze dus helemaal afgesloten kan worden, wat ervoor zorgt dat het minder seizoensgebonden is, als je daar lekker wil gaan vertoeven. In de zomer zet je fijn wat deuren open, zodat je het effect hebt van een veranda, en in de winter sluit je alles af en maak je het aangenaam door gebruik te maken van bijvoorbeeld een heater. Eén van onze favoriete tuinkamers zie je hieronder. Deze kamer is met zijn industriële stijl een eyecatcher in iedere tuin.

Tuinkamer

Zit jij nu zelf ook te denken aan een veranda of tuinkamer voor in je tuin? Neem dan gerust een kijkje op de website van Verasol of ga langs bij een van de showrooms bij jou in de buurt.

8 mei 2020

RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT