Keuken make-over

resultaat keuken make-over

Zoals je misschien al wel hebt gezien via Instagram, zijn wij de afgelopen tijd druk bezig geweest met de keuken make-over. In deze blog ga je alles lezen over het proces, waarom wij welke keuzes hebben gemaakt en geeft ik doormiddel van een video je letterlijk een kijkje in onze keuken.Waarom nu al een andere keuken?

Toen wij dit huis kochten, moest alles aan de binnenkant van het huis nog gedaan worden. Zo stond er een keuken in, die op z’n zachtst gezegd helemaal niks meer voorstelde. Ook was de keuken afgesloten van de woonkamer en alleen via de gang bereikbaar. Dit hebben we als een van de eerste dingen aangepast. Muur weg, deurtje dicht, en een zee aan ruimte en licht kwam ervoor in de plaats.

Maar tijdens de verbouwing kwam ook het moment dat we moesten gaan kijken naar een nieuwe keuken. Onze voorkeur ging uit naar een strakke witte keuken, en met dat plan zijn we ook de IKEA binnengestapt. Niet wetende dat we buiten zouden komen met een donkere houten keuken.

Natuurlijk vonden wij deze keuken helemaal geweldig en waren wij verliefd geworden op de combinatie zwart en hout. En tot de dag van vandaag is de keuken ook gewoon nog helemaal prima. Alleen begon ik mij te ergeren aan een paar punten.

Zo hadden wij de vloer al aangeschaft met de gedachte dat er een witte keuken zou komen. De vloer is van hout, maar de kastjes nu ook. En die net niet lekkere overloop in houtkleuren begon mij tegen te staan. Al dat hout werd veel te veel een geheel. Ook waren wij gegaan voor glazen bovenkastjes. Ik kan je vertellen, dat is geen succes, behalve als je van vette vingervlekken en poetsen houdt. Ook wat decoratie en styling betreft, lukte het mij gewoon niet om die keuken gezellig aangekleed te krijgen.

keuken before

Dus na 3 jaar tegen deze keuken te hebben aangekeken opperde ik bij vriendlief hoe hij het zou vinden als we een paar aanpassingen aan de keuken zouden doen. En gek genoeg stemde hij er nog mee in ook!

Aan de slag dus met die keuken make-over!


Moodboard

Mijn plan voor de keuken make-over was om meer contrast te creëren in de en gebruik te maken van verschillende materialen. Zo vind ik marmer, goud en hout heel mooi, dus dat wilde ik graag in de keuken terug laten komen. En natuurlijk mag het groen van een plantje ook in deze ruimte niet ontbreken.


Tegelen

Het eerste waar we mee begonnen was het verwijderen van de bovenkastjes, zodat wij konden starten met het tegelen van een marmer visgraat wand. Wij zijn voor een half hoog muurtje gegaan, die precies op de hoogte van de afzuigkap en de later te plaatsen planken stopt. Mijn gedachte hierbij is dat het mij wel leuk lijkt om later misschien nog wel eens een kleurtje boven de tegels op de wand te smeren. Who knows?

In eerste instantie wilde ik gaan voor een lichte voeg, omdat ik dacht dat het geheel te druk zou worden met een donkere voeg. Echter tijdens het tegelen ontstond er al een donkere rand (voegrand), wat ik wel heel mooi het accent vond leggen op het patroon wat we aan het tegelen waren. Dus ben ik uiteindelijk toch gegaan voor een donkere antraciete voeg, wat de wand veel interessanter voor het oog heeft gemaakt.

Dat voegen ging alleen niet zonder slag of stoot. Wat bleek, het voegwerk trok in de tegel! Achteraf gezien was een deel van de tegels niet goed gecoat. Hierdoor stoot de tegel niet goed het vuil af en kan alles in het glazuur van de tegel trekken. Zowel het voegsel, maar ook bijvoorbeeld kookspetters. Oeps..
Mocht je dus interesse hebben in deze tegels, schaf dan voor de zekerheid even een goede coating aan. Dit kan je voor het voegen over de tegels verven. Hierdoor voorkom je hetzelfde probleem.

Wrappen?

Mijn grootste doorn in het oog was zoals ik al eerder vertelde, het hout op hout van de vloer en de keukenkastjes. Ook waren de keukendeurtjes op sommige plekken beschadigd door de katten die af en toe een missprong hadden gemaakt in een poging tot het beklimmen van het aanrecht. FOEI!

Het leek mij een handige budget oplossing om de kastje te voorzien van een nieuw laagje verf. Van de Flexa “Mooi Makkelijk” lijn, waar ik helemaal fan van ben, omdat die verf je een hoop voorwerk bespaard en goed dekt, had ik zwarte keukenverf binnen gekregen. Alleen hebben onze kastjes een dun ribbel-reliëf, wat niet helemaal goed werkt met verf. Op sommige plekken verdwenen de dunne naadjes en op andere plekken bleven ze wel zichtbaar. Dus helaas werkte die oplossing niet voor onze keuken.

Na enige tijd zoeken, kwam ik uit bij wrapjekeuken.nl. Naast dat zij auto’s wrappen, hebben ze sinds kort hun werk ook uitgebreid naar de keukenwereld. Wat hun bijzonder maakt, is dat zij gebruik maken van dik krasbestendig folie. Deze folie is zo stevig dat zij 6 jaar garantie op het folie kunnen geven. Iets wat dus voor ons goed uitkomt, aangezien wij nog een prima keuken in de basis hebben, die zeker nog wat jaren mee kan.

Ik ben blij dat wij tijdens deze keuken make-over zijn gegaan voor het wrappen, omdat naar mijn idee de keukendeurtjes nu extra stevig zijn en beter bestand tegen het kattenkwaad.
Ook heeft de mat zwarte afwerking van het folie een heel mooi effect op de keuken. Deze ziet er na het wrappen namelijk een stuk luxer uit.

Tip:
Mocht je je huis willen verkopen, en staat er een goede keuken in, die wat gebruikssporen heeft. Denk dan eens aan het laten wrappen. Dit laat je keuken er weer als nieuw uitzien, zorgt voor een betere uitstraling van je woning en heeft een positief effect op de waarde van je huis.

Opbergruimte

Omdat wij de bovenkastjes hebben vervangen voor voor houten planken, hebben wij natuurlijk veel opbergruimte ingeleverd. Nu hebben wij een redelijk kleine keuken, dus dichte kastruimte is al een schaars iets, maar daar hebben wij het volgende op bedacht. In de keuken hebben wij een muurtje staan, waar ik lange tijd niet zo goed wist wat ik ermee moest doen. Eerder hadden wij daar al een open stellingkast staan, maar om die kast niet te druk te laten ogen, kan je er uiteindeijk maar weinig spullen in kwijt.
Al een tijdje zaten wij te denken aan een dichte kast op die plek, maar omdat wij nog de bovenkastjes in de keuken hadden, oogde de kleine ruimte daardoor veel te massief en vol. Maar toen dus eenmaal de knoop was doorgehakt om die kastjes te verwijderen, was het ook geen probleem meer om daar een dichte kast neer te zetten.

kast xenos
Kast: XenosWij zijn gegaan voor een houten webbing kast van Xenos. Het materiaal webbing komt al op meerder plekken in huis terug. Door het ook in de keuken te gebruiken, betrek je de ruimte mooi bij het geheel.

Styling

In plaats van de bovenkastjes, hebben wij dus houten planken geplaatst. Dit is natuurlijk niet de meest praktische oplossing, maar bied wel veel mogelijkheden op het gebied van styling. Iets wat ik persoonlijk ook een belangrijk punt vond om mee te nemen in deze keuken male-over, aangezien daar in de vorige situatie van de keuken helemaal niks mee gedaan kon worden. Nu kan ik zonder al te grote veranderingen de keuken gemakkelijk een andere uitstraling geven. Door het wandje boven de planken te verven en de accessoires te vervangen geef je de keuken in een handomdraai een andere uitstraling. En aangezien ik geen ster in koken ben, ben ik blij dat ik op mijn eigen manier nu toch mijn creativiteit kwijt kan in de keuken.

Schelpen kettingen: Bali
Schelp goud: Servethouder H&M

Koffiemachine

En dan zijn we nu toch wel aangekomen bij het pronkstuk van de keuken. DE finishing touch van de styling tijdens deze keuken make-over. De nieuwe koffiemachine!
Tijdens deze make-over kreeg ik de mogelijkheid om samen te werken met Sage Appliances, een bedrijf dat staat voor hoogwaardige kwaliteit keukenapparatuur.
Nu zijn mijn vriend ik ik fanatieke koffiedrinkers en werken we voornamelijk vanuit huis. Ons huis is een woonruimte, maar dient vaak genoeg ook als kantoor, waar we regelmatig klanten verwelkomen. Het leek ons om die reden een goed idee om een mooie investering te doen in een goede koffiemachine. En zo kwam The Barista Touch van Sage op ons pad.


Naast dat deze koffiemachine perfect past in de nieuwe keuken, is het zetten van een kop koffie ook echt een genot geworden. Door alle verschillende functies en mogelijkheden op het apparaat, voel je je net zelf een barista. En aangezien we in deze tijden niet gezellig op een terrasje of in een cafe kunnen gaan zitten voor een goed bakje koffie, ben ik heel blij dat wij zo’n fijne machine nu thuis hebben staan. Hierdoor kunnen wij elke dag genieten van een kopje koffie, gezet met verse bonen, die we precies naar onze smaak hebben kunnen zetten.

Hierdoor is de keuken naar mijn idee, toch echt wel in al onze wensen voorzien. Ik ben blij hoe wij de kleine keuken met maar een paar aanpassingen, toch een stuk gezelliger hebben kunnen aankleden.
Een geslaagde keuken make-over!

Hoe vind jij de make-over geworden? Laat het mij weten in de reacties!

Bekijk de video voor een compleet overzicht van de keuken, sfeershots en details!

*Deze blog bevat producten die door middel van een samenwerking worden promoot.

RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT