Hoe maak je zelf een tv meubel?

Wat doe je als je het perfecte tv meubel niet kunt vinden? Heel simpel, zelf maken! Maar hoe? In deze blog vind je een stappenplan hoe je zelf aan de slag kunt gaan met deze DIY klus.


Toen wij na 3 jaar klussen, eindelijk het huis een beetje bewoonbaar hadden gemaakt, begon het inrichten. Er viel heel veel in te richten, want het enige meubel wat wij meenamen dit huis in, was het bed. Super fijn om helemaal met niks te beginnen, maar het kost ook een godsvermogen om alles ingericht te krijgen. Dus gingen wij op zoek naar goedkope oplossingen, om zo het huis stukje bij beetje toch gevuld te krijgen.

Eenmaal met de zitkamer bezig, bleek het erg lastig om een goedkoop nieuw tv-meubel op de kop te tikken, die niet te standaard was. De meubelen die we tegenkwamen bij de kringloop vielen ook niet echt in de smaak, dus besloten we de handen zelf uit de mouwen te steken.

Door al het klussen in huis, hadden wij nog flink wat bouwafval in de tuin liggen. Zo ook heel veel pallets, die al een hele tijd daar niks lagen te doen. We besloten de pallets uit elkaar te halen, en de planken op te schuren. En tot onze verbazing kwamen daar best mooie planken onder vandaan.
En zo ontstond het idee, om van de oude pallets een tv meubel te maken.

Nu krijg ik geregeld de vraag hoe wij deze kast hebben gemaakt. Ik moet eerlijk bekennen, de buitenkant ziet er goed uit, maar constructief hadden wij wel wat dingen beter in elkaar kunnen zetten. Dus met de kennis en ervaring van nu, ga ik je nu uitleggen hoe je helemaal zelf van pallethout of van steigerplanken dit meubel kan maken. Ik ga 2 stappen plannen delen om dit meubel te maken. De iets makkelijkere uitvoering noemen we hier even moeilijkheidsgraad 1 en de wat kundigere onder ons kunnen moeilijkheidsgraad 2 aanhouden.

Let op: De beschrijving is algemeen en verschilt per afmeting van het meubel en het hout dat je gaat gebruiken. De aantallen die ik noem zijn gebaseerd op een tv-meubel van 40cm hoog, 160cm lang en 40 cm diep.

Benodigdheden:

– Palletplanken of steigerplanken (wij hadden 12 palletplanken van meer dan 160 lang gebruikt)
– houten latjes
– Poortscharnieren
– korte schroeven voor het bevestigen van de poortscharnieren
– Schroeven die 2 keer zo dik zijn dan de planken die je gebruikt
– 2 magnetensnappers
– 4 zwenkwielen
– dunne multiplexplaat
– Kleine spijkertjes om de plaat te bevestigen
– Een mooie deurknop of handgreep

Stappenplan:

Stap 1:
We beginnen met het maken van de deur. Hierdoor kunnen we straks makkelijker de afmeting van de bekisting bepalen.

*TIP: Bij het maken van de deur of in dit geval klep, kan je het beste rekening houden met de breedte van de planken. Wij hebben de klep 4 palletplanken hoog gemaakt. Gebruik je steigerhout, dan kan je de deur bijvoorbeeld 2 steigerplanken hoog maken.

Bepaal de lengte die je de deur wilt gaan geven. en zaag op planken of in dat formaat. Nu leg je de planken die je voor de deur wilt gaan gebruiken op de grond met de kant naar beneden die je straks wilt zien aan de voorkant.
Je zaagt 2 latjes op maat. Deze latjes gaan de planken bij elkaar houden. Let er bij het afmeten van de latjes op, dat je 5 cm boven en 5 cm onder het deurtje overhoudt.
Deze latjes schroef je vast op de planken.

Stap 2:
Nu gaan we de poortscharnieren bevestigen aan de deur. Draai de deur om, met de voorkant naar boven. Leg de scharnieren op de plank waar je ze wilt bevestigen en schroef ze vast.

Stap 3:
Nu de deur helemaal af is, gaan we de bekisting maken.
Voor de hoogte berekening van de bekisting, meet je de deur op. Ook moet je de bevestiging van de poortscharnier meenemen. Deze bevestig je namelijk straks aan de binnenkant van de bekisting. Doe je dat niet, dan komt je deur er straks te strak in te liggen.

Berekening zijwanden kast:
Moeilijkheidsgraad 1: Hoogte deur + dikte poortscharnier + 2mm
Moeilijkheidsgraad 2: Je gaat de planken in verstek* zagen. Hierbij heb je andere afmetingen dan dat je de planken recht op elkaar schroeft zoals bij moeilijkheidsgraad 1.
Hoogte deur + dikte poortscharnier + 2mm + dikte plank

Berekening boven en onderkant kast:
Moeilijkheidsgraad 1: lengte deur + 2mm
Moeilijkheidsgraad 2: Verstek zagen.
Lengte deur + 2mm + dikte plank

*Verstek: alle hoeken zaag en bevestig je in een punt. Iedere plank zaag je af in een hoek van 45 graden.

Stap 4:
Nu je alle maten weet ga je bekijken hoe diep je het meubel wilt hebben

*Tip: Houd ook hier rekening met de breedte van de planken. Gebruik je steigerhout, deze zijn vaak 19,5 cm breed. Het mooiste en het makkelijkste is dan om het meubel 2 planken diep te maken. zo hoef je niet moeilijk te doen met zagen in de lengte van de planken.

Stap 5:
Het zagen kan beginnen!
Moeilijkheidsgraad 1: Je zaagt de planken recht af
Moeilijkheidsgraad 2: Je zaagt de planken in verstek.

Links de makkelijke bevestiging, rechts bevestiging met de planken in verstek

Stap 6:
Maak 6 latjes. De lengte van de latjes zijn de diepte van de kast minus 10 cm.
Deze latjes hebben net zoals bij de deur de functie om de planken bij elkaar te houden.
Bevestig een latje aan de binnenkant van de langste planken.
Zorg dat er straks nog ruimte is om de zijwandplanken er tegenaan te bevestigen en dat er ruimte overblijft aan de kant waar de deur in komt te vallen.

Voor het bevestigen van de latjes, kan je kiezen om de schroeven van buitenaf erin te boren, of als je geen schroeven wilt zien, kan je ze vanaf het latje de planken in boren.

Stap 7:
In deze stap gaan we de wieltjes in alle 4 de hoeken onder de kast bevestigen. Wil je liever geen wieltjes, dan kan die in zijn geheel ook op de grond staan, of je zet er leuke pootjes onder.

Stap 8:
We gaan de deur bevestigen. Controleer of de deur goed in de bekisting past. eenmaal de deur op de goed plek, dan kunnen de scharnieren die vastzitten aan de deur bevestigd worden aan de kast.

Stap 9: Als de deur dicht zit, kan je gaan bekijken waar de magneetsnappers moeten. Deze magneten zorgen ervoor dat de deur niet zomaar open kan vallen. De magneten bevestig je aan de bekisting en aan de binnenkant van de klep.

Stap 10:
Voor een mooie afwerking en wat stevigheid, gaan we nu de dunne multiplex plaat aan de achterkant bevestigen. Meet de achterkant van de kast op en zaag de plaat op maat. Vervolgens kan je de kast met kleine spijkertjes in de houten planken slaan. Op de plekken waar bedrading de kast in moet komen, kan je gaten maken in de plaat.

Stap 11:
Nu komen we bij de afwerking en kan je ervoor kiezen of je de kast gaat verven, beitsen of gewoon naturel laat. Om de klep goed open en dicht te doen, kan je 1 of meerdere handvaten of deurknopjes bevestigen. En dan rest nu alleen nog het tv meubel op de juiste plek te zetten!

Een ander meubel in huis dat wij zelf maakten is het badkamermeubel voor de waskommen.

Volg mij ook op Instagram!

8 mei 2020

RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT