Wij gaan aan onze tuin beginnen!

Na 5 jaar binnen in huis te hebben geklust, is de komende maand eindelijk onze achtertuin aan de beurt. Wat kijk ik daar naar uit! Nu het lekkere weer weer begint door te breken, blijf ik maar iedere morgen fantaseren hoe het is om mijn kopje koffie binnenkort onder de overkapping of heerlijk in het ochtendzonnetje te kunnen drinken. Dan kan ik het niet laten om even een blik te werpen in de tuin, en al snel komt de realiteit binnen. We moeten aan de bak! En niet een beetje ook!

Na het schrikken bij het zien van wat offertes om onze achtertuin te laten doen, hebben we toch maar weer besloten om ook dit project zo ver als we kunnen zelf op te pakken. Daar hebben we dus bij het ontwerp van de tuin ook rekening mee gehouden. In deze blog ga ik jullie meenemen met het proces van keuzes voor de tuin. Welke stijl gaat het worden, welk kleurgebruik, maar ook onze keuze in groen en planten ga ik hier met jullie delen, dus lees gezellig mee.

De schuur en overkapping

Vorig jaar zomer hebben we al een begin gemaakt aan de overkapping en de schuur. Ook dit bouwproject willen we zelf gaan doen, omdat dit al snel duizenden euro’s kan gaan schelen. Na meer dan een maand aan een goed bouwplan te hebben gewerkt, hebben we op dit moment het frame van de houten balken staan.

Bestraten

Nu zijn we bij het volgende deel van de tuinverbouwing aangekomen, de bestrating. Om tot een goed plan voor de indeling van de achtertuin te komen, heb ik mij gebogen over het maken van een plattegrond. Hierdoor hebben we een goed overzicht in de verhoudingen van de tuin en de indeling van bepaalde gebieden. 

Onder de overkapping en in de schuur gaan wij voor keramische tegels. Eerst wilden wij de hele tuin met grind aanleggen, maar omdat wij houden van klussen, leek dat toch geen best idee. Probeer maar een zaagtafel stabiel in het grind te zetten, niet te denken aan de zoektocht tussen de stenen als je een schroefje laat vallen. Nee, dat gaat niet praktisch zijn, dus willen we daar gaan voor een verhoogd terras van keramische tegels. Of dit zelf gaat lukken moeten we nog maar even zien. We zitten er wel aan te denken om dit stuk uit te besteden, aangezien je heel veel jaren profijt gaat hebben van goed gelegde tegels. 

Grind

In de rest van de tuin hebben we wel gekozen voor grind. Dit kunnen we zelf gemakkelijk aanleggen en daar hebben we al ervaring mee in onze voortuin. Je zal misschien wel denken, waarom zo’n lap grind? Wij willen een redelijk onderhoudsvrije tuin, en dan kom je al snel op tegels uit. En nu ga ik je een leuk feitje delen. Wist je dat een gemiddelde tuin in Nederland tegenwoordig voor een heel groot deel uit tegels bestaat? Dit brengt veel nadelen voor de afwatering met zich mee. Als het regent kan het water niet direct de grond in en moet zich een weg naar een put zoeken. Wat dus voor wateroverlast kan gaan zorgen. Nu weten we ook dat het weer steeds extremer aan het worden is, en van een flinke stortbui kijken we haast niet meer op. Maar waar moet al dat water dan heen als er bijna geen gras meer in de tuinen ligt? Nu zijn wij zelf op dit moment niet zo’n fan van gras, dus willen we gaan voor grind of split. Hierdoor kan het water wel direct de grond in, en dragen we dus op een gemakkelijke manier bij aan een goede afwatering.

Willen we geen groen?

En nu zal je je vast afvragen: waar is dan het groen? Dat gaan wij oplossen door de aanleg van plantenbakken. We willen enkele vaste plantenbakken aan de zijkanten van de tuin gaan aanleggen. Ik zit nog een beetje te twijfelen of we daarin hortensia’s willen gaan zetten, of meer richting de mediterraanse stijl willen gaan met palmen en struiken. 

Daarnaast wil ik ook losse plantenbakken met een enkele plant erin, zodat ik daar nog leuk mee kan gaan schuiven. Zoals de meeste misschien wel weten houd ik nogal van veranderen, en ook in deze tuin wil ik verschillende hoekjes creëren waarmee ik in de styling aan de slag kan. 

Onderhoud van de tuin

Of je nou voor een groene tuin gaat of toch liever zo onderhoudsvriendelijk mogelijk. Je zal altijd werk aan je tuin hebben, en dan is het fijn om daar goede apparatuur voor te hebben. Zo is het handig als je grind of split in je tuin hebt liggen, om eens te kijken naar bladblazers. Er bestaat volgens mij geen makkelijkere manier om je grindpad vrij van bladeren te krijgen, en met een bezem of hark wil je daar op je grindpad denk ik niet aan beginnen. 

Ga je wel voor een mooie beboste tuin met veel gras, zorg dan voor goede apparatuur, denk hierbij bijvoorbeeld aan Gardena grasmaaiers.

Zo, dit was een kleine update over onze tuin. Komende maand gaan wij hard aan de slag met de bestrating van de tuin, dus ben je benieuwd naar dat proces, neem dan ook zeker een kijkje op mijn Instagram. Via stories leg ik daar het proces vast, mocht je een kijkje achter de schermen willen.

Benieuwd naar een andere blog voor inspiratie voor je tuin, die vind je hier.

Tot de volgende tuin-update!

RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT