Gaan wij verbouwen of verhuizen?

Ben je in het bezit van een eigen koopwoning, dan heb je je vast wel een afgevraagd wat je met je huis wilt gaan doen op langere termijn. Ben je je droomhuis een beetje ontgroeid, of wacht er op een andere plek nog een mooi optrekje op je? In deze gevallen ga je dus kijken naar de mogelijkheden voor verbouwen of verhuizen!

Wat is het plan?

In 2014 kochten wij onze huidige woning. Onze eerste woning en gelijk ook een bouwval. Mijn vriend en ik kenden elkaar 5 maanden, en ikzelf was pas 22 jaar. In mijn hoofd was het op die leeftijd nog nooit opgekomen om een woning te kopen. Echter leek dit huis voor ons zo’n mooie starters kans, dat we toch besloten het avontuur letterlijk met beide handen aan te pakken. 3 jaar klussen stond er op de planning, want van de bank kregen wij geen verhoging van de hypotheek in de vorm van een bouwdepot. Dat betekende alles zelf bekostigen en alles zelf doen. 

Verhuizen of toch verbouwen?

Een voordeel daarvan is wel, dat we een flinke overwaarde overhouden mochten we dit huis verkopen, en dat was dus het plan.

We zouden dit huis van 65m2 opknappen, weer even sparen, en dan te koop zetten. Naar ons idee is het huis wat aan de kleine kant om een gezin te stichten. We tellen hier namelijk maar 2 slaapkamers. We zagen deze verbouwing dan ook echt als een opstapje naar een grotere woning. 

Change of plans

Maar nu, 6 jaar verder, is er zo veel veranderd op de huizenmarkt, dat we onze plannen even hebben moeten bijschaven. Na 2 biedingen op een huis, waar achteraf in beide gevallen meer dan 55.000 werd overboden, zakte de moed ons een beetje in de schoenen. Een normaal huis van boven de 100m2 gaat tegenwoordig al richting de 4 ton, en dat is voor ons gewoon niet haalbaar. 

Al snel kwamen we tot de conclusie dat het voor ons niet verstandig is om te verhuizen nu. Ons huis is dan wel met meer dan een ton gestegen in waarde, maar met een hogere lening koop je nu dezelfde woning of zelfs nog minder vierkante meters en dan moet je nog gaan klussen en alles naar je smaak gaan inrichten ook. 

Kortom, zolang wij als (beginnende) ondernemers niet in hypotheek kunnen stijgen, is het voor ons geen optie om te verhuizen. 

Plan B

En dus komen we uit bij plan B. We gaan wéér verbouwen!

7 jaar geleden lag de hypotheekrente een stukje hoger dan nu de tijd. Het is daarom voor ons een interessante stap om over te stappen naar een lagere rente. Echter zit hier een flinke boete aan vast, en dus lijkt het ons handig om in 1 keer alles bij de bank te regelen. 

Aangezien ons huis een ruime overwaarde heeft opgebouwd, willen we dus binnenkort eens rond de tafel gaan zitten, om te kijken wat we bij kunnen lenen en wat er mogelijk is bij het verhogen van onze hypotheek. Ons plan is namelijk om op de begane grond een uitbouw te realiseren, waardoor de benedenverdieping gelijk 2 keer zo groot gaat worden. Ook willen we kijken naar de mogelijkheden tot een dakopbouw. Dit betekent dat je het dak van de vliering gaat verhogen, zodat er een extra verdieping ontstaat waar je kunt staan, en waar we 2 slaapkamers extra van kunnen maken. 

Dit alles zijn nog verse plannen, en we moeten nog even afwachten wat er bij de bank uit gaat komen. Maar mogen we dit nieuwe verbouwingsavontuur kunnen starten, dan ga ik jullie daar natuurlijk uitgebreid over vertellen!

Begint het bij jou nu ook te kriebelen om te verbouwen of te verhuizen en ben je benieuwd hoe je dit het beste kunt financieren? Kijk dan eens op Geld.nl. Op deze vergelijkingssite krijg je snel en eenvoudig een overzicht van alle banken en verzekeraars, zo kun jij makkelijker een afweging maken wat financieel past bij de verbouwingssituatie en welke woonverzekering daarbij aansluit.

Wil je wel iets aanpassen in huis, maar is verbouwen of verhuizen niet aan de orde, lees dan hier hoe wij onze keuken budgetproof hebben aangepast.

Ga jij ook aan de slag met je huis?

RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT